P. OSUSKÝ: Investičné stimuly by mali schvaľovať aj poslanci

21.01.2013 Bratislava

Bratislava 21. januára (TASR) – Investičné stimuly pre firmy by mali podľa poslanca Národnej rady SR (NR SR) za SaS Petra Osuského schvaľovať aj poslanci v parlamente, nielen vláda. Takýto krok navrhuje Osuský v novele zákona o investičnej pomoci, ktorú predložil na januárovú schôdzu NR SR. Začiatok schôdze je naplánovaný na utorok 29. januára.

"Po prekonaní určitého obdobia a po získaní určitých skúseností s poskytovaním stimulov sa ukazuje, že tieto nie sú vždy prideľované tam, kde sú nevyhnutne potrebné," odôvodnil Osuský v návrhu novely. Zároveň podľa jeho slov prideľovanie takejto pomoci ovplyvňujú často aj iné faktory, než len prísne ekonomické kritériá. Samotné stimuly môžu tiež deformovať trh.

"Podnikatelia v rovnakom či príbuznom odvetví, najmä tí slovenskí, sa často cítia znevýhodňovaní prideľovaním takýchto stimulov vybraným firmám, ktoré tak majú pôsobenie na trhu jednoduchšie," doplnil poslanec. Toto opatrenie by malo byť podľa neho v súčasnosti na ústupe. Alebo by malo byť skôr výnimočné, než bežné.

Osuský navrhuje v novele ponechať doterajší proces týkajúci sa poskytovania investičnej pomoci. V závere tohto procesu by sa však mala investičná pomoc predložiť na schválenie Národnej rade. Účinnosť zákona má byť od 1. mája tohto roka a novinka by sa vzťahovala len na konania o investičných stimuloch začaté po tomto dátume.
 

Vyberte región